TOV-WEEK JONGEREN

Zie mij, hoor mij! Begrijp me!

Ben jij 15,16 of 17 jaar en worstel jij met een eetstoornis? Dan zijn deze twee weken van de TOV-Week* voor jongeren wat voor jou. Waarom? Omdat wij weten dat je er helemaal niet voor hebt gekozen om een eetstoornis te willen. Je wilde misschien wat afvallen, om wat voor reden dan ook en voor je het wist zat je vast in een eetstoornis. Of was het niet jouw insteek om af te vallen, maar om je veilig, geborgen en comfortabel te voelen en werd eten een manier om dat te bereiken. Je hoort voortdurend de stem van de eetstoornis die je van alles wil opleggen, die je gedachten influistert of juist keihard schreeuwt. De stem die jou van alles wil verbieden of wil wijsmaken en je bent het zat! Je bent moe van die stem die maar door blijft gaan. Hij belooft je van alles, als je maar naar hem luistert. Maar als je dat hebt gedaan, dan is het toch weer niet genoeg. Nog een kilo eraf, nog een koekje, nog minder eten, nog meer bewegen, geen koekje maar een hele rol en dan spugen. En ondertussen is je hoofd een chaos en kun je niet meer. Je zit vast in iets waar je niet voor hebt gekozen. Je had iets nodig voor al je gevoelens en gedachten en nu zit je klem. Waarom zijn deze weken wat voor jou? Omdat wij je begrijpen. Omdat wij het hebben meegemaakt en omdat wij niet gaan focussen op het eten maar op jou! We zien jou, we luisteren naar jou en willen van jou horen waarom eten of niet eten zo belangrijk is. Waar je het voor nodig hebt. We willen jou begrijpen en je gaan helpen jezelf te begrijpen en iets van het leven zodat je ook bijvoorbeeld je ouders kunt uitleggen waarom die eetstoornis er is.
 

Doel van deze twee weken
Heel eerlijk? De kans is groot dat je na deze twee weken nog niet van de eetstoornis af bent. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn. De eetstoornis loslaten is een proces. Maar we kunnen wel een begin maken. En dat begin gaat over jezelf en de functie van de eetstoornis begrijpen. Je gaat je bewust worden en inzicht krijgen in je gedachten en gevoelens door middel van creatieve opdrachten, spellen, gesprekken en uitjes. Uiteraard is er ook vrije tijd en ruimte om te ontspannen. Het zal niet alleen een serieuze boel zijn maar we willen ook dat je (weer) gaat lachen, hoop gaat krijgen en weer durft te kiezen voor het leven. Hoe spannend en bang je nu ook bent. Dat is niet erg. Bang zijn is heel normaal. Daar doen wij niet moeilijk over.
 
Stapje voor stapje
Een bekende uitspraak van ons is: ‘Wil nog niet kunnen wat je nog niet hoeft te kunnen.’ Daarmee bedoelen we dat er overal een tijd voor is. Veel jongeren met een eetstoornis zijn bang voor de toekomst, bang voor alle verantwoordelijkheden van het ‘grote mensenleven.’ Dat begrijpen wij heel goed. Daarom zeggen wij niet dat je hersteld bent als je gewicht op orde zou zijn, want dan is er van binnen nog niets veranderd. Je bent hersteld als je kunt omgaan met gedachten en gevoelens, als je vrij bent om keuzes te maken en vanuit intrinsieke motivatie gaat eten. Dat zijn allemaal stapjes die hun tijd nodig hebben. Daarom focussen wij niet op de toekomst, maar op het hier en nu. Wat is er nu nodig. Wat heb jij nu nodig. Dát ga je allemaal leren tijdens deze twee weken en het vervolgtraject daarna.
 
Vervolgtraject
Omdat twee weken niet genoeg is én we je beloven naast je te blijven staan, is er een vervolg op deze TOV-Week. Na een week nemen we contact met je op om te horen hoe met je gaat en na twee weken is er weer een volgende ontmoeting (op een vrijdag) waar we verder gaan met ons programma. Je krijgt aan het eind van de TOV-Week een opdracht mee om thuis mee aan de slag te gaan en daar gaan we met de ontmoetingsdagen mee verder.

Vervolgens is er iedere drie weken een ontmoetingsdag (op het moment dat we een eigen pand hebben, zitten daar ook weekenden bij). Dit vervolgtraject duurt in ieder geval een half jaar. Daar zal een afbouw in zitten en kan verlengd worden indien nodig.

Uiteraard nemen we ook je ouders mee in het vervolgtraject. Zij zijn net zo goed onderweg!
 
Ouders
Ouders spelen in jouw hersteltraject een heel belangrijke rol. Ook tijdens de TOV-Weken. Op de eerste vrijdag van het programma zullen ze een dag bij ons zijn en zijn er met hen en jullie gesprekken en nemen we ze vooral mee in wat er gebeurt en wat jullie geleerd hebben. In het weekend is er een uitje waarmee ze mee mogen, in het kader van leuke dingen doen met elkaar en genieten van het samenzijn. Op de laatste dag van het programma, de donderdag, zijn ze er weer bij. Dan delen we met ze wat er is geleerd en hoe nu verder. Zij krijgen die dag ook een opdracht om aan te werken en die bespreken we met elkaar op donderdagavond. Daarna mogen jullie gelijk met hen naar huis en zien we elkaar twee weken later weer.
 
Over eten
Het onderdeel eten is natuurlijk een heel spannende. Dat begrijpen wij heel goed. Wij gaan jou niet de eetstoornis ‘afpakken.’ Dat kan nog niet. Wel gaan we heel eerlijk over eten praten en word je geacht mee te eten. (Hierbij kunnen we in overleg rekening houden met eetwensen). We hebben drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes die we met elkaar gebruiken. De tijd na het eten gebruiken we onder andere om over je gedachten en gevoelens rondom eten te praten. We wegen je niet tijdens deze twee weken, maar we adviseren je wel om te wegen voor je komt en als je weer thuis bent (uiteraard gaan de afspraken die er gemaakt zijn over wegen voor.) We willen dus wel dat er zicht is op je gewicht. Je hoeft van ons niet aan te komen, maar eten is wel een belangrijk onderdeel. Je hebt voedingsstoffen nodig voor je brein. Wij werken niet met eetlijsten, maar heb jij die en geven die jou zekerheid, dan is het oké om je daaraan te houden. We willen zoveel mogelijk in een ontspannen setting eten zodat we, en daar streven we naar, toch een goede tijd kunnen hebben aan tafel, hoe spannend ook.

Bij je aanmelding is er alle ruimte om je gedachten en vragen met betrekking tot eten en maaltijden te delen. Wij zorgen ervoor dat de producten die jij nodig hebt die weken aanwezig zijn.

Globale dagindeling
08.30 uur: ontbijt
Incheck moment
10:15 uur: tussendoortje

Therapie onderdeel 1
12.30 uur: lunch

Therapie onderdeel 2
15.15 uur: tussendoortje
16.00 uur: ‘beweegonderdeel/sport en spel’
17.00 uur: reflectiemoment
17.30 uur: avondeten

Eetmoment nabespreken

19.30 uur: dagafsluiting
Tijd voor ontspanning
20.30 uur: tussendoortje
21.30 uur: lichten uit

Voorbereiding
Een week voordat de TOV-Week start hebben we een bijeenkomst met jou en je ouders. We gaan dan precies het programma uitleggen en wat er van jou en je ouders verwacht wordt. Tijdens de TOV-Week worden er kleine vaste groepjes (van 3 personen) gevormd met een vaste mentor (therapeut). Zo kan er veiligheid en vertrouwelijkheid ontstaan. Tijdens deze voorbereidingsbijeenkomst kunnen we met jullie kennismaken en ons alvast een beeld vormen dat ons kan helpen bij het indelen van de groepjes. Tijdens deze bijeenkomst is er ruimte voor al jullie vragen.
 
In de week voor de TOV-Week nodigen we jullie ouders nog een keer apart uit en gaan we met hen een onderdeel van onze methode doornemen die zij zich mogen aanleren. We gaan dit onderdeel met hen oefenen, voor hen dus ook leren en therapie :-). Dit onderdeel gaan jullie ook leren en op de dag dat jullie ouders tijdens de week komen zullen we dit met elkaar gaan oefenen. Dit gaat over het onderdeel erkenning, geruststelling en duidelijkheid (de EGD). Dit onderdeel is een belangrijke sleutel in het herstel en daarom willen we dat jullie ouders daar al mee aan de slag gaan.
 
De TOV-Week start op vrijdagavond (je hebt thuis gegeten). Je bent dan welkom met je ouders op onze mooie locatie Den Dikken Boom in Ouderkerk aan den IJssel. Je hebt een eigen slaapkamer die je met je ouders dan gezellig kunt maken met wat spulletjes van thuis als je dat zou willen. We laten jou en je ouders de locatie zien, drinken nog iets met elkaar, misschien zijn er nog vragen, en dan mogen je ouders naar huis.
 
Verantwoordelijkheid
Wij zijn géén zorginstelling of kliniek. Er is geen arts of psychiater aanwezig. Wij zijn niet medisch verantwoordelijk. Dit spreken we goed met je ouders door. Als je gezondheid kritiek is en je toch wilt komen dan zal er begeleiding geregeld moeten worden die verantwoordelijk is voor jouw fysieke gezondheid. Dat kunnen we organiseren. Als je bij ons komt, dan word je twee weken aan onze zorg toevertrouwd. Je bent minderjarig. Daarom hebben onze medewerkers een VOG verklaring met betrekking tot jeugdzorg. We zullen daarbij ook vragen aan je ouders om een verklaring te tekenen dat zij hun keuze hebben gemaakt om jou aan onze zorg toe te vertrouwen.

Onze therapeuten zijn allemaal gecertificeerd en bevoegd om therapie en coaching te geven. Wij geven professionele, psychologische hulp, en gebruiken daarnaast als fundament de Bijbel als Gods onfeilbare Woord. Wij komen uit allerlei soorten kerken en gemeenten maar geloven dat God groter is dan kerkmuren. We vinden elkaar in de liefde van God de Vader en Zijn Zoon Jezus Christus. We zullen tijdens deze week met elkaar bidden, Bijbellezen en muziek luisteren of zingen als dat fijn zou zijn.
 
Wij zijn géén GGZ instelling. Dat willen we niet zijn omdat we vrij willen zijn om onze methode toe te kunnen passen en om de Bijbel vrij te kunnen gebruiken. Dat betekent wel dat de kosten voor dit programma zelf opgebracht moeten worden. De prijs voor dit programma dekt niet onze kosten. Wij zijn dus altijd afhankelijk van giften en donaties. Mocht het bedrag niet op te brengen zijn, dan geloven wij in de kracht van de kerk en netwerk. Durf om financiële ondersteuning te vragen voor dit programma. Het gaat immers over leven en toekomst!

Samengevat
• voor jongeren van 15,16 en 17 jaar.
• wij maken geen onderscheid tussen het ‘soort’ eetstoornissen.
• ouders hebben een belangrijke rol.
• het is hard werken, maar ook ontspanning en plezier.
• je komt niet hersteld weer thuis, maar je maakt wel een begin met daar waar het moet beginnen: je gedachten en gevoelens.
• we besteden aandacht aan de functie van de eetstoornis. De eetstoornis is een boodschapper.
• we zijn een christelijk organisatie
• er is een vervolgtraject. 

Aanbevolen Literatuur

Locactie
Den Dikken Boom, IJsseldijk Noord 123
2935 BK, Ouderkerk aan den IJssel

Deze locatie is volkomen rolstoeltoegankelijk. Zowel douche en toilet zijn hierop aangepast, ook het bed in de slaapkamer is verstelbaar.

Aanrader voor ouders
Het is aan te raden om het boek ‘Vrede met jezelf.’ van tevoren te lezen. Daarmee kun je al bekend worden met de weg van binnen naar buiten. Te bestellen via deze website (€ 18,99)

Datum
De TOV-Week voor jongeren is van 5 t/m 18 april 2024

Prijs*
Vroegboek prijs: € 2.500
Vanaf 23 februari 2024 is de prijs € 2.750
(dit is inclusief 21% btw en volpension, werkboek en materialen).


Ontmoetingsdag per keer prijs: € 165
(dit is inclusief 21% btw, lunch, avondmaaltijd, materialen en de begeleiding van twee therapeuten).


* In overleg is het mogelijk om in termijnen te betalen.

Algemene Voorwaarden

Informatie en aanmelden
Wil je meer informatie of je aanmelden voor de TOV-Week? Vul het contactformulier in. Kies of je gebeld wilt worden voor meer informatie of kies ervoor om je aan te melden. Als je je hebt aangemeld, dan ontvang je een vragenformulier dat je mag invullen en terugsturen en nemen we daarna contact met je op voor een soort intake om je al wat beter te leren kennen. Je bent van harte welkom!

Informatie TOV-Week Jongeren

*Deze TOV-Week is een programma van twee weken. Voor het gemak spreken we over TOV-Week 

Toen ik zelf tussen de 15-17 jaar was, leefde ik in een wereld waarin alles draaide rondom mijn eetstoornis en niet om mij. De eetstoornis bepaalde mijn dagen, ik stond met gedachten over eten op, en mijn laatste gedachte voor ik ging slapen ging ook over eten en/of verwijten naar mijzelf.
 
Alles en iedereen voelde voor mij ver weg, en ondertussen voelde ik mij erg eenzaam. Toen ik in de hulpverlening voelde dat mijn eetstoornis afgepakt werd, had ik niets meer. Waardoor ik nog banger en eenzamer werd. Ik voelde mij leeg en onbegrepen. Die leegte vulde ik juist weer op door meer en meer in mijn eetstoornis te duiken.
 
Toen ik als volwassene deelnam aan de TOV-week realiseerde ik mij, wat ik als 15 jarige gemist heb. Wat mijn ‘leegte’ was, waardoor ik zo vasthield aan mijn eetstoornis. Ik kwam erachter dat juist verbinding nodig was om mijn eetstoornis los te leren laten. 

Alles en iedereen was er eigenlijk altijd al wel. Maar doordat ik leerde voelen wat ik voel, durven zeggen wat ik denk, en deed wat ik eigenlijk het liefst zou willen, leerde ik voor het eerst wie ik nou in werkelijkheid ben.
 
De tov-week voor jongeren is een mooie kans om in verbinding , zonder het gevoel dat jouw houvast van jou wordt afgenomen, op zoek te gaan naar wie jij werkelijk bent.

Jettie