Zelfzorg

Laatst was ik boven aan het opruimen en daar zag ik mijn bruine beer op de grond liggen (deze beer herinnert mij aan mijn kleine ik/ innerlijk kind). Ik ging verder met waar ik mee bezig was en nog een paar keer viel de beer, die daar zo lag, me op.

Opeens kwam de gedachte in mij op: ‘nou, zo zorg jij dus voor jezelf, Sara, is dat nou hoe het hoort?’ Ik kon er wat om lachen, (de pijn van de wond, die dit eerder bij me opriep, is nu al best geheeld). Ik bedacht me dat ik haar nu maar eens een betere plaats moest geven en ik plaatste haar met een glimlach op een troon, mijn hoofdkussen!

Ik heb er nog lang over nagedacht, want ik zorg namelijk echt een beetje op deze manier voor mijzelf. Gewoon niet zoals het zou moeten. Het gaat al wel een stuk beter dan vroeger, maar ik ben er nog steeds niet en af en toe word ik daar met sommige inzichten bij bepaald.
Gelukkig kan ik dit nu opschrijven en uitspreken en durf ik deze confrontatie vervolgens aan: mijzelf waardevol genoeg vinden. Ik mag er zijn! Dit betekent overigens niet dat het allemaal om mij moet draaien, ik hoef zeker niet op een troon te zitten, liever niet zelfs!

Zo zet ik elke keer weer een stap in de goede richting, dit heeft bij mij met van alles te maken. Gezond eten, sporten, tijd voor mijzelf, kleding voor mijzelf kopen en niet alleen voor de rest van mijn gezin. Heel bewust mijn tijd met God op de eerste plaats zetten en daar echt een prioriteit van maken. Als mijn aandacht niet meer op Hem is gericht ga ik mijn eigen leventje leiden en dat loopt meestal niet zo soepel.
Voor mij betekent dit ook dat ik zelf moet opletten dat ik niet voortdurend meega in de sneltrein van het leven. Ik liep mezelf voorbij in allerlei pleasegedrag, ik vond mezelf niet waardevol genoeg en zocht het dus vooral in bevestiging van anderen, in plaats van Gods liefde en Zijn genade voor mij te accepteren.

Deze lessen zijn niet alleen waardevol voor mijzelf maar ook voor mijn dochters. Door hierin het goede voorbeeld te geven, stappen ze later misschien niet in dezelfde valkuilen. Wat geef ik bewust en dus ook onbewust aan hen door.

Lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen?

Sara