Lang Leve Lief Lijf

Lange tijd ben ik zo gemeen geweest voor mij en voor mijn lichaam. Ik vond mezelf echt vre-se-lijk. Hoewel dat gevoel van onvrede van binnen zat, wilde ik dat oplossen door met mijn uiterlijk bezig te zijn. Door me te focussen op mijn gewicht en dat flink te laten dalen. En daar was opeens de eetstoornis, die als een strenge rechter altijd oordeelde over mijn lichaam. Ik heb heel slecht voor mijn lichaam gezorgd. Ik heb mijn lichaam verwaarloosd en te kort gedaan aan alle goede dingen die het nodig heeft. Alsof mijn lichaam een last was die ik overal mee naar toe moest sjouwen, om me er vervolgens voor te schamen. Hierdoor was ik ook totaal uit contact met mijn lichaam. Alsof ik bestond uit twee onderdelen: de Tanja die ik van binnen was en mijn lichaam.

En nu weet ik beter. Ik doe nog niet altijd beter, maar ik weet het wel beter! Ik besefte me dat ik de leugen had bedacht dat dik zijn slecht is. Daar tegenover stond dat dun zijn goed zou zijn. En dat… is echt onzin! De term ‘bodypositivity’ is een populaire term in deze tijd. Een term die ik met bibberende armen omarm. Vrouwen in allerlei soorten en maten tonen hun lichaam met trots. Met kracht en waardigheid, zoals de Bijbel dat zo mooi zegt. Bovendien staat de Bijbel vol met teksten waarmee het uiterlijk wordt omschreven. Ons lichaam is zelfs de tempel van de Heilige Geest, dus mogen (moeten) wij daar zorg voor dragen.

Naar mijn mening is zorg dragen iets liefdevols. Iets dat aandacht krijgt en waar goede keuzes in worden gemaakt. Zorg dragen vind ik ook altijd iets heel kwetsbaars. De verantwoordelijkheid die je draagt en de keuzes die je maakt liggen in eigen handen. Ik herken bij mezelf dat het gevoel van falen dan op de loer ligt. Daarom geloof ik dat een liefdevolle benadering voor jezelf en je lichaam heel belangrijk is.

Of ik hier een goed voorbeeld in ben? Nog niet altijd. En dat mogen we gelukkig leren. We mogen leren vanuit de Bijbel hoe we naar ons lichaam mogen kijken. We mogen erop vertrouwen dat God ons maakte naar Zijn evenbeeld en dat Zijn idee voor ons uiterlijk heel goed bedacht is. Wij zijn al goed en ook als we dat niet vinden, blijft God goed. Daarom zijn wij ondanks alles goed en kunnen we vanuit die wetenschap zorg dragen voor ons mooie lijf.

TANJA